Opphever ekstraordinært forbud

Skogbrannindeksen er nå på et nivå som gjør at Sør-Odal brann- og redningsvesen har valgt å oppheve det ekstraordinære forbudet mot å gjøre opp ild.

– Det generelle bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september er selvfølgelig fremdeles gjeldende, men nå kan du fyre opp kullgrillen i hagen igjen, sier brannsjef Sven Erik Sund.

Nå er skogbrannindeksen nede på 20-tallet, som fremdeles tilsvarer at det er en viss fare for skogbrann, men den ekstraordinære situasjonen med skyhøy skogbrannfare seg nå ut til å være over.

Brannsjefen ber imidlertid alle innbyggere om fremdeles å bruke fornuften selv om det ekstraordinære forbudet mot å gjøre opp ild nå oppheves.

I løpet av Sund sin tid i brannvesenet, har skogbrannfaren (basert på skogbrannindeksen) aldri vært større enn den har vært de siste ukene. På det meste var den om lag fem ganger høyere enn det brannsjefen vil beskrive som normalt.

– Vi ber fremdeles innbyggerne om å ringe oss med en gang de kommer over antydninger til brann. Vi vil heller ha én telefonsamtale for mye enn én for lite. Vi vil undersøke alle henvendelser, sier Sund.

Grunnen til at skogbrannfaren har vært høy, er det varme været som har vart lenge – hvilket igjen har ført til tørre skoger, landbruksområder og gress.

Sør-Odal brann- og redningsvesen gjorde en rekke tiltak for å ha best mulig kontroll på situasjonen i kommunen, men også for å redusere risikoen for storbrann.

Det har brutt ut noen mindre branner i kommunen de siste ukene, hovedsakelig ved uhell forårsaket av arbeidere som ikke snakker norsk. Disse ble imidlertid slokket raskt.

Slik kontakter du brannvesenet dersom du skulle se et branntilløp:

• Brannvesenet kan nås på telefon 110.
  • Brannsjef Sven Erik Sund har telefonnummer 62 96 58 63. Han kan kontaktes dersom innbyggere har spørsmål.