Som et strakstiltak for å redusere risiko, stemplet vi en del av bygget som hadde seget, torsdag kveld. Dette tiltaket har gjort bygget sikkert. Dette bekrefter betongteknolog og rådgivende byggingeniør som har vært på stedet i dag, mandag.

Gjennom helgen har vi gjennomført målinger som viser at det har vært noe bevegelse fra fredag til lørdag. Ansatte ved omsorgssenteret forteller også at de har hørt lyder i bygget både før og etter at skaden oppsto. Fagfolkene bekrefter at det er ganske vanlig at en slik skade gir noe bevegelse, før den stabiliserer seg.  

Fra lørdag til mandag har bygget vært helt stabilt, men fortsatt kan det være lyder i bygget.

Normal drift fra i dag 

Fra i dag, mandag 16. september, tar vi i bruk Glommatunet omsorgssenter som normalt. Bygget bærer preg av undersøkelsene de siste dagene, men pårørende er hjertelig velkommen innom. 
 
Bilde av ordfører Knut Hvithammer- Det er godt at vi kan ta opp igjen normal drift ved Glommatunet, og at ansatte og pårørende ikke lenger trenger å engste seg for situasjonen, sier ordfører Knut Hvithammer. 

Utbedringen fortsetter 

Sikringen som er gjort er provisorisk og nå starter arbeidet med en varig løsning.  

Vi vil motta en rapport fra rådgivende byggingeniør som vil beskrive hendelsen og skadeomfanget. Deretter vil rådgivende byggingeniør prosjektere en varig løsning.  

Vi har en forventning om at vi vil erstatte de midlertidige sikringene med varige løsninger innen årsskiftet. 

Situasjonen 13. september:

Skaden er stabil 

Vi har i dag hatt møte og befaring med rådgivende ingeniør. Det har blitt utført en sjekk og ny vurdering av tiltakene som ble gjennomført i går kveld. Konklusjonen er at skaden er stabil og det er ingen fare for videre utvikling.  

Skaden er lokal. Basert på tegninger vi har av bæresystemet mener rådgivende ingeniør at det ikke er fare for at sprekkdannelsen kan forplante seg til andre deler av bygget.  
 
- Jeg er lettet over at det ikke er noen forverring og at skaden er stabil. Glommatunet er hjemmet til mange beboere, og det er godt at vi kan fortsette å jobbe med utbedringer uten at det vil påvirke beboerne våre, sier ordfører Knut Hvithammer (bildet). 

Ledelsen ved omsorgssenteret har etablert nye rutiner for å redusere aktiviteten i denne delen av bygget. Disse rutinene opprettholdes inntil videre. 

Veien videre 

Gjennom helgen vil vi måle og loggføre sprekkene for å sjekke utviklingen. I skrivende stund er det ingen bevegelse fra i går. Vi fortsetter å måle sprekken for å være sikre, og sjekke at skaden fortsetter å være stabil. Dette gjør vi i perioden fram til vi finner en mer permanent løsning. 

Situasjonen 12. september:

Sprekkdannelse ved Glommatunet

  • Det har oppstått en sprekkdannelse i en gulvkonstruksjon ved Glommatunet omsorgssenter, men i en begrenset del av bygget 
  • Vi innfører strakstiltak for å sikre bygningen 
  • Ingen pasientrom eller beboere er berørt 
  • Vi kontakter alle pårørende 

Det har oppstått en sprekkdannelse i et bæreelement mellom 1. og 2. etasje i en mindre del av Glommatunet omsorgssenter. En del av konstruksjonen har seget med 1,5 cm. 

Som et strakstiltak for å redusere risiko, vil vi i kveld stemple delen av bygget som har seget. Dette gjør vi for å sikre bygningen best mulig. I morgen fortsetter arbeidet med byggingeniør som vil kartlegge situasjonen med tanke på en mer permanent løsning. 

Situasjonen oppsto akutt i natt, og ble oppdaget i dag tidlig. Vurderingene til nå er gjort av egne ansatte med bistand fra et eksternt firma. Vi får også bistand fra et annet firma som vil gjennomføre tiltak. 

Ingen pasientrom eller beboere er berørt 

Dette har oppstått i en del av bygget hvor det normalt er mye aktivitet, men pasientrommene er ikke berørt. Det er ingen beboere i området som er utsatt. De er på rommene sine og blir tatt vare på. Vi kontakter alle pårørende i kveld og har dialog med dem.  

Ledelsen ved omsorgssenteret er i gang med å sette inn tiltak for å begrense aktiviteten i området som er utsatt, så langt det lar seg gjøre. Vi vil sørge for nødvendig bemanning for å opprettholde en normalsituasjon. 

Vi vil komme med ny og oppdatert informasjon så snart vi vet noe mer. 

Foto: Jens Haugen for Sør-Odal kommune