Elin er godt i gang med sin nye jobb som demenskoordinator i Sør-Odal kommune og har allerede fått henvendelser.  
- Alle kan ringe meg, sier Elin, som ønsker å være lett tilgjengelig for innbyggere i Sør-Odal som trenger råd og veiledning om demens.  

Elin Vinny Østhaug er utdannet sykepleier med videreutdanning innen demens- og alderspsykiatri. Hun har tidligere jobbet to år på Solstua dagsenter for personer med demens, så hun kjenner Sør-Odal kommune fra før. Hun har også erfaring som alderspsykiatrisk koordinator i demensteam i Lillestrøm kommune og hun har jobbet 20 år i hjemmetjenesten i Nes. 

- Vil være lett tilgjengelig  

Hvorfor trenger vi en demenskoordinator i Sør-Odal? 
- Fordi personer som tror de kan ha demenssykdom, eller som har fått det, eller som er i utredning, trenger noen å snakke med. Det gjør også deres pårørende. De trenger støtte og veiledning i hverdagen uten at de nødvendigvis har behov for andre kommunale tjenester, sier Elin. 

Demenskoordinator Elin foran hovedinngangen til Glommatunet omsorgssenterHun forklarer at personer med demens kan leve lenge med sykdommen sin uten å ha behov for tjenester.  
- Dette er ofte en pasientgruppe som ikke krever så mye, men de står i langvarige og krevende situasjoner og de står ofte alene. De trenger en kontaktperson i kommunen som det er enkelt og ufarlig å ringe til. 

Og det er Elin Østhaug. Hun er hyggelig å prate med og brenner for pasientgruppa og temaet. På kontoret sitt på Glommatunet omsorgssenter har hun plass til å ta imot folk. 

- Jeg kan gi råd og veiledning om sykdommen, om behandling og hvordan man kan takle å få en kronisk sykdom. Det handler om å mestre hverdagen. Demens er ikke en sykdom man kan bli frisk av, men det handler om å mestre hverdagen, sier Elin.  

Demens er en fellesbetegnelse på flere hjernesykdommer som medfører svikt i kognitive funksjoner som hukommelse, evne til innlæring, språk og orienteringsevne for tid og sted. De fleste demenssykdommer forverres over tid og medfører økende behov for helse- og omsorgstjenester i årene framover, skriver Nasjonal digital læringsarena på sine nettsider. 

Folkehelseinstituttet anslår at om lag 101 000 mennesker i Norge lever med demens i dag, og de forventer at antallet vil dobles fram mot 2050 fordi vi lever lenger, og antallet eldre i befolkningen derfor øker. Over 80 prosent av beboere på sykehjem har demenssykdom, og dette er den vanligste årsaken til at personer får plass på sykehjem. 

-Vil være en støtte for pårørende 

Hva sier du til pårørende som lurer på hvordan det kan bli bedre? 
- Det er vanskelig å svare direkte, det kommer an på flere ting og handler om livssituasjonen. Hva er viktig for deg som pasient, hva er viktig for deg som pårørende og hvordan kan vi finne en god løsning. Dette kaller vi personsentrert omsorg. Det som er riktig for meg, er ikke nødvendigvis riktig for deg. 

Som demenskoordinator er Elin minst like opptatt av å ha kontakt med pårørende, som å ha kontakt med pasienten.  

- Pårørende står veldig ofte alene. Demenskoordinator er et lavterskeltilbud.   

Så hvis jeg lurer på om det er riktig tidspunkt å ringe på? 
- Da kan du bare ringe, så finner vi ut sammen hva som er riktig framover, sier Elin. Jeg tror det er mange som sitter hjemme og tenker at vi ikke er så dårlig stilt, dette går bra, men det kan hende du trenger en prat med noen som faktisk forstår. 

Du kan ringe demenskoordinatoren direkte (telefonnummeret står nederst i artikkelen), eller du kan få kontakt med henne gjennom tjenestekontoret. 

Bedre tjenester for personer med demens 

- Veldig mange av oss kjenner noen som har demens. Det kan være ektefelle, forelder, nabo, barnet ditt, eller noen du kjenner. Som en del av jobben min skal jeg bidra inn i det kommunale arbeidet for å videreutvikle tjenestene for denne gruppa. Jeg kan også samarbeide med fastlegen for å kartlegge demens.  

Som en del av stillingsbeskrivelsen skal hun være tilgjengelig for helsepersonell som ønsker veiledning om demens. 

Elin Østhaug vil jobbe for samarbeid på tvers av kommuner og med frivilligheten.  

Kontakt demenskoordinator Elin 

Mobilnummer: 488 91 167 

Du kan avtale en samtale med demenskoordinator på Glommatunet omsorgssenter, eller hun kan komme hjem til deg. 

Kilder:  
Folkehelseinstituttet 
NDLA, Nasjonal digital læringsarena