Denne siden er under arbeid

Smestadsmia

Smestad-smia ble bygget av Ole Smestad (født 28/1 1858 -død 8/2 1938) i 1885.  Hans sønn Sigurd Smestad, (født 7/3 1886 – død 4/5 1965) begynte å jobbe med sin far i 1916 – han hadde startet i bransjen allerede i 1900, og hadde vært hovslager i Oslo. Selskapet fikk navnet Smestad O. og S., Vogn- og hesteskosmie. Han overtok bedriften etter sin far i 1936.

«Bedriften omfattet all slags smedarbeid samt tilvirkning av hestekjøretøyer. Hovslageri med egen stall for dette formål.  Verktøy og maskiner er moderne.  Smien beskjeftiger 3 mann.»

Ovenstående om Ole og Sigurd Smestad er utklipp fra Det norske næringsliv, Hedmark fylkesleksikon 1952.

 Ole Smestad Sigurd SmestadArne Smestad
Ole Smestad, Sigurd Smestad og Arne Smestad

I smia hadde de montert ett reimsystem som gikk via akslinger rundt i taket til forskjellige maskiner som ble drevet av reimdriften og som var koblet til en elektrisk motor.

Sønnen til Sigurd Smestad – Arne Smedstad (født 5/7 1913- død 29/5 1988), startet i smia sammen med sin far Sigurd i 1929 og Arne drev smia frem til 1969.

Sigurd startet bl.a. opp med produksjon av potet-grev og var kjent for dette produktet rundt omkring i distriktet.  Svein Smestad (sønnen til Arne) snakket for noen år siden med noen i Nes og de kjente godt til grevet fra smia, og fortalte at de hadde det ennå.

De drev også med smiing av jernringer til hestevogner med trehjul.

Hesteskoing var et annet område de drev mye med.  Mange kom til smia for å sko sine hester. Arne reiste også rundt i Nes, Nord-Odal og Sør-Odal og skodde hester.  Først med motorsykkel og senere med bil.

Per Conrad Aasness overtok bygningen i 1970.  Av grunnboka kan vi se at tomta fikk eget bruksnr. den 14/7 1970 etter å ha vært festetomt under Skarnes Gård.  Bygningen ble benyttet som bl.a. verksted.  Han drev bl.a. en periode med reparasjon av gressklippere. Senere ble det bygget en stor garasje for lastebiler. Bygningene ble revet i 1998. Tomten ble senere solgt som hustomt.

Smia lå der som Kampenvegen 4 er nå, men hadde i den tida avkjøring fra Sandervegen (fv 175). 

Ole Smestad satte opp ett hus på Skarnes som ble flyttet fra Nord-Odal til tomta som i dag har adressen Kampenvegen 2 (nabotomta til smia).

Bilde i bruntoner av smia i vinterlandskap. En syklist i forkant
Bilde av Smestad smia fra 1951.  Smia lå som første bygning når man kjørte fra Skarnes mot Sander etter fv175.  Adressen på tomta i dag er Kampenvegen 4.  Bildet er utlånt av Kåre Øksdahl. 

Smestadsmia med garasjer. Rust på takplatene og blå himmel
Smestad-smia med garasjer fra 1997. Bildet utlånt av Jan Kristoffersen. Det antas at smia ble revet i 1998.

Luftfoto av området i nærheten av smia
Kart fra 1973 over området i nærheten av Smestadsmia

  • 1:  Smestadsmia
  • 2: Den gamle jernbaneovergangen fra Sandervegen til Strandvegen
  • 3: Veg med jernbaneovergang 

 

Kilder

  • Svein Smestad
  • Jan Kristoffersen
  • Kåre Øksdahl
  • Lars Erik Nordli
  • Det norske næringsliv, Hedmark fylkesleksikon 1952
  • Norges håndverkere 2, 1938

 

Skrevet av Svein Smestad/Odd Erik Nordli, september 2024